Loading...

Riddarholmen

När Stockholm grundades på 1200-talet var Riddarholmen bara en kal klippa som reste sig ur Mälaren. Med Gråbrödraklostret blev holmen en central plats i staden och under 1600-talet blev ön en ståndsmässig plats där adelsmännen byggde sina palats. Idag domineras Riddarholmen av domstolar.

2014 startade Stockholms Trafikkontor i samarbete med Statens Fastighetsverk en plan för utbyte av 4-kantslyktor. Dessa var då bestyckade med förlegade ljuskällor och man önskade uppdatera till LED - med vissa bestämda krav. Stor vikt lades dessutom vid det estetiska utförandet i den gamla lyktan, som skulle vara trevlig att beskåda både dag- och kvällstid.

Ett antal leverantörer bjöds in för att inkomma med anbud och det förslag som slutligen gick vidare och vann kom från ateljé Lyktan. Klas Möller och Lena Hilldeman har varit rådgivade ljusdesigners åt Trafikkontoret och har i samarbete med Ateljén hjälpt till att förbättra och förfina produkten till sin slutliga utformning. En utformning som blickar tillbaka på historiska gatlyktor – med en modern touch och förbättrad energieffektivitet.

Plats: Gamla stan, Stockholm
Beställare: Trafikkontoret Stockholm & Statens Fastighetsverk
Ljusdesigner: Klas Möller, Ljusbyggarna och Lena Hilldeman, Bjerking