Loading...

Nationalmuseum

Nationalmuseum är Sveriges största konst- och designmuseum. Museet invigdes redan 1866 och ansågs vara ett av de modernaste i världen. Nu – 152 år senare – öppnar museet åter upp till en helt ny museiupplevelse, i en nyrenoverad byggnad på Blasieholmen i Stockholm där både konsten och besökarna står i centrum. I Nationalmuseums samlingar finns målerier, skulpturer, teckningar och grafik från sex århundraden. Även tillfälliga teman och statens porträttsamling samsas som utrymmet.

I samband med renoveringen av nationalmuseum gjordes utställningsytorna större och mer behagliga att vistas i. De tidigare täckta fönstren öppnades upp och museets restaurang och café flyttade upp till entréplan med ett inbjudande läge med utsikt över Kungliga slottet. Här fick ett antal designers möjligheten att skapa en ny inspirerande offentlig plats, med en interiör baserad på enbart ny design. Totalt skapades 80 nya föremål – allt från gafflar, glas och tallrikar till lampor och möbler.

Ateljé Lyktan kan stoltsera med två armaturer på nya Nationalmuseum. Satellite designad av TAF Studio (Gabriella Gustafson & Mattias Ståhlbom) och Mela i design av Matti Klenell. Pendelarmaturen Satellite är inspirerad av de rymdsatelliter som cirkulerar kring jorden. Den består av en stam och reflektorer samt LED-ljuslister i olika storlekar. Idén till Mela kom från äpplets form och hur stjälken möter frukten. Foten består av ett bockat rör och tanken är att detta rör även är ledat så att armaturen kan ställas i olika formationer. Det ger också möjligheter att på ett fint sätt placera lampan i små kluster eller grupper. Mela var från början en bordsarmatur men har redan vidareutvecklats till en tak/pendelarmatur, Mela rail, som belyser konst, sittytor och tak.

Plats: Stockholm
Beställare: Fredrik Eriksson / Nationalmuseum
Armaturdesign: Matti Klenell Studio / Matti Klenell / Mela
TAF Studio / Gabriella Gustafson & Mattias Ståhlbom / Satellite
Elkonsult: Projektel
Elinstallatör: Nymans Elektriska