Loading...

Humana

Humana är ett ledande nordiskt omsorgsföretag med egna moderna äldreboenden där den senaste tekniken inom bland annat ljussättning är integrerat i byggnationen. För Humana-projekten är Ljusrum ansvariga ljusdesigners och i samtliga boenden satsas det på flexibla och dynamiska ljuslösningar för att komma bort från institutionskänslan och skapa trivsamma och värdiga hem för de boende samt en trevlig arbetsplats för ett stort antal människor. Belysningen har även påverkats av medvetna beslut kring färger och material. Ljuskonceptet har utgått från människan och de olika behov som uppstår vid åldrandet och belysningen är så långt som möjligt individuellt anpassad.

För att kunna realisera alla dessa aspekter krävdes armaturer som förenar hemkänslan och den nya tekniken med LED, med ett mjukare formspråk. För ändamålet tog Ljusrum i samarbete med Ateljén fram en ny armaturserie bestående av pendel- och takarmaturer med skärmar i textil. Dessa finns placerade i första hand på avdelningarna; korridorer, lägenheter och gemensamma ytor såsom vardagsrum och avdelningskök. Pendelarmaturernas uppljus är försedda med TW (tunable white) och bidrar på ett smidigt sätt till dagsljuskänslan i rummet.

Ateljé Lyktan kommer att leverera fyra till fem Humana-projekt årligen från och med år 2020.

Teknik:
Pendelarmaturens uppljus är bestyckad med LED TW DT8 (tunable white device type 8) vilket innebär att ljuset rör sig mellan ett varmt ljus (2700K) till kallt ljus (6500K). Nerljuset som ger ljuset i skärmen samt nerljus har ett fast Kelvin (2700K). Både upp- och nerljus är dimbart var för sig.

Plats: Staffanstorp, Gävle m.fl. orter
Beställare: Humana Omsorg AB
Ljusdesigner: Ljusrum
Arkitekt: White Arkitekter
Inredningsarkitekt: Ljusrum
Elkonsult: Midroc
Elentreprenör: Midroc
Programmering: Wennerström Ljuskontroll