Loading...

Frescati

Bordsarmaturer
Stockholms Universitet hade tydliga krav på vad armaturerna måste prestera vid deras läsplatser och då ingen standardarmatur fanns att uppbringa på marknaden gick uppdraget till Ateljén. Man ville ha en väl anpassad bordsarmatur för tålig miljö och tydliga belysningstekniska krav. Armaturen Lida sitter infälld och fastmonterad i bordet med ett ställbart huvud för att brukaren ska kunna rikta ljusbilden mot den yta där ljuset önskas. Varje armatur är dessutom utrustad med två uttag 230V för att möjliggöra exempelvis laddning av dator och telefon vid platsen.
Armaturen finns i dubbel- och singelutförande.

Vägg-/Megaloarmaturer
Inblandade parter i projektet hade önskemål om att även belysningen skulle ingå i det arkitektoniska grundkoncept som byggnaden står för, som att delar av belysningen var förankrade till pelarna i byggnaden. Befintliga placeringen, formen på armaturer och pelarfästet till armaturen behölls med ny armatur och modern teknik. Resultatet blev Megalo; nedljus med specialdesignat fäste i toppen som fäster i det befintliga pelarfästet.

Allmänljus
Arkitekt och ljusdesigner ville att armaturerna för allmänljuset skulle integreras på ett bra sätt i undertaket med de rätta belysningstekniska krav som krävs vad gäller lux och avbländning. LED-armaturen ligger ovan på den perforerade delen av undertaket med öppningar för ljuset. Armaturen har en tydlig kant runt om för avbländning och tekniken sitter högt upp i armaturen, vilket ger ett behagligt och jämt ljus i lokalen.

Plats: Frescati Bibliotek, Stockholms Universitet.
Arkitekt: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor.
Beställare: Stockholms Universitet.
Ljusdesigner: Light Support.
Armaturdesign: Linda Petersdottir.
Elkonsult: Tyréns, Simon Baczkowski.
Elinstallatör: Ohmegi EL.
Byggnadens arkitekt: Ralph Erskine.